How To Make Burmese Mote Hin Gar


မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္နည္း

 

မုန္႔ဟင္းခါး (မုန္႔အခ်ိန္ ၁၀ )

ငါးခူ ၊ ငါးက်ည္း          ၂ ပိႆာ

စပါးလင္         ၁၀ ပင္

ဆီ      ၁ ပိႆာ

ငံျပာရည္အခ်ဳိ  ၁ ပိႆာ

ခ်င္း    ၁ ပိႆာ

ေရွာက္သီး၊ နံနံပင္၊ နႏြင္း၊ အခ်ဳိမႈန္႔     ၁ ပိႆာ

င႐ုတ္သီးအက်က္မႈန္႔

ဘဲဥ    ၂၀ လုံး

အုန္းသီး         ၂ လုံး

ေျမပဲဆန္ အစိမ္း (ႀကဳိက္လွ်င္ထည့္ပါ) ၃၀သား

ေရႊခ်ီမႈန္႔         ၂၀ သား

ဆန္ေလွာ္မႈန္႔   ၂၀ သား

ၾကက္သြန္နီ     ၂ ပိႆာ

ၾကက္သြန္ျဖဴ   ၂၀ သား

ငွက္ေပ်ာအူတုိင္ (ရခုိင္ငွက္ေပ်ာ)       တစ္ပင္

အၾကမ္းဖတ္မ်ား ခြာထားပါ။

င႐ုတ္သီးအေျခာက္     ၁၀ သား

ငါးက်ည္း၊ ငါးခူကို မီးဖိုမွ ျပာထည့္ ေရေႏြး အနည္းငယ္ထည့္၍ ေယာက္မျဖင့္ နာနာေမႊေပးပါ။ ေရစိမ္းေဆး၊ အူအသည္းႏုတ္ ေရထပ္ေဆးပါ။

စပါးလင္အဖ်ားပိုင္းမ်ားကို ေအာက္မွာခံ၍  အေပၚမွ ငါးမ်ားထည့္၊ ငံျပာရည္ တစ္၀က္ထည့္ျပဳတ္၊ ႏူးလွ်င္ အသားထြင္၊ အ႐ိုးႏွင့္ စပါးလင္မ်ား ကို  ေရစစ္ယူ၊ ငါး႐ိုးထပ္ေထာင္း အေရစစ္ယူထားပါ။

အုန္းသီးကို အရည္စစ္၊ ဆီျပန္လုနီးပါးျဖစ္ေအာင္ ခ်က္ထားပါ။ ဘဲဥျပဳတ္ၿပီးသား၊ ၾကက္သြန္နီငါးဆယ္သား ပါးပါးလွီးထား၊ က်န္ၾကက္သြန္ မ်ား အလုံးႀကီးလွ်င္

ထက္ျခမ္းျခမ္းထား၊ ငွက္ေပ်ာအူပါးပါးလီွး၊ ေရစိမ္ထား၊ ေရႏွစ္ခါသုံးခါလဲေပး၊ ဆား၊ နႏြင္းထည့္၊ ငွက္ေပ်ာအူတိုင္ကို ေရပြက္ပြက္ ဆူသည္အထိ ျပဳတ္ၿပီး ေရစစ္ထား ၊ ဘဲဥကို အပ္ခ်ည္ႀကဳိးႏွင့္ ႀကဳိက္ႏွစ္သက္ရာ အရြယ္လုပ္ထား၊ ဓားႏွင့္လွီးကလည္း ရပါသည္။ ဆန္ႏွစ္ႏွင့္ ေရႊခ်ည္ကိုလည္း အနံံ႔သင္းေအာင္ ျပန္ေလွာ္ထားပါ။

ဟင္းခ်က္မည့္အိုးတြင္  ဆီအကုန္ထည့္၊ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထား သည္ကို ေၾကာ္၊ နီေရာင္သန္းလွ်င္ နႏြင္းထည့္၍ဆယ္ထား၊ ေအးလွ်င္ ေလလုံသည့္ဘူးထဲ ထည့္ထားပါ။

ၾကက္သြန္ေၾကာ္၍ က်န္ေသာဆီတြင္ ေထာင္းထားေသာ ခ်င္း၊ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ျဖည့္၍ ဆီသတ္၊ အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ င႐ုတ္သီးထည့္၊ ဆီခ်က္၊ င႐ုတ္စိမ္းနံ႔ေပ်ာက္လွ်င္ အ႐ိုးထြင္ထားေသာ ငါးထည့္ေမႊ၊ အုန္းႏို႔ထည့္ေမႊ၊ ေမႊးလာသည္အထိ ေမႊေပးပါ။

မခဲေစရန္ အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္မႈန္႔၊ ေရႊခ်ည္မႈန္႔၊ ေရ၊ ငါးျပဳတ္ရည္မ်ားထည့္ပါ။

ေရေလးဂါလံ တစ္ပုံးခြဲခန္႔ထည့္၍ နာနာေမႊေပးပါ။

ဟင္းအိုးမဆူမီ အေမႊမရပ္ပါႏွင့္။

ဆူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ဥမ်ား ထည့္ပါ။ အခ်ဳိ အေပါ့အငန္ သင့္သလိုျပင္ပါ။

ေကြ်းကာနီးမွ စိတ္ထားေသာဘဲဥမ်ားကို ဟင္းအိုးထဲထည့္ပါ။ အုန္းႏို႔အနံ႔ေပၚေစရန္ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ မထည့္ပါႏွင့္။

———————————————————————————————————————

ေတာင္ငူ မုန္႔ဟင္းခါး

ေတာင္ငူ မုန္႔ဟင္းခါး ခ်က္ဖို႔ ပါ၀င္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔၊ ပဲသီး၊ နံနံပင္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငါးခူ၊ စပါးလင္၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္၊ ျပီးေတာ့ မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔တြဲစားဖုိ႔ အေၾကာ္ပါရင္ ပုိစားေကာင္းပါတယ္။ မုန္႔ဟင္းခါး ဟင္းရည္ခ်က္ဖုိ႔အတြက္ ပထမဆုံး ငါးခူကုိ ငံျပာရည္ နည္းနည္းထည့္ျပီး ျပဳတ္ပါတယ္။ ငါးခူမရလည္း ငါးက်ီးေပါ့။ ငါးက လတ္ဆတ္ရင္ ဟင္းရည္ ပုိခ်ိဳပါတယ္။ ငါးျပဳတ္ထားတုန္း ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဆီခ်က္ ခ်က္ထားပါတယ္။ ငါးႏူးျပီဆုိ အသားႏႊင္ထားပါတယ္။ တလက္စတည္း ငါးအရုိးေတြကုိပါ ေထာင္း၊ ထြက္လာတဲ့အရည္ကုိ ငါးျပဳတ္ရည္ထဲကုိ အရုိးမပါေအာင္ ဇကာနဲ႔စစ္ျပီး ေရာထည့္လိုက္တယ္။ ျပီးမွ အနံ႔ေမႊးေအာင္ စပါးလင္အရိုးေထာင္းထားတာ ထည့္ျပီး ဆူေအာင္ တည္ထားလိုက္ပါတယ္။ ငါးဆီသတ္ဖုိ႔အတြက္ကေတာ့ ဆီဆူရင္ ဆႏြင္းနည္းနည္းထည့္ျပီးမွ ၾကက္သြန္အျဖဴ၊ဂ်င္း၊ စပါးလင္ေထာင္းထားတာနဲ႔ ရုိးရုိးမုန္႔ဟင္းခါး ခ်က္သလုိပဲ ဆီသတ္ပါတယ္။ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ မသုံးပါဘူး။ ဟင္းရည္ဆူျပီဆုိ ငါးဆီသတ္ထားတာရယ္ ၾကက္သြန္နီ မ်ားမ်ားကုိ ပါးပါးလွီးထည့္ျပီး မီးေအးေအးနဲ႔ ဆူေအာင္ တည္ထားလိုက္တာေပါ့။ ငွက္ေပ်ာအူရွိရင္လည္း ထည့္လို႔ရပါတယ္။ ဟင္းရည္ဆူျပီး အေပ့ါအငန္လိုသေလာက္ျမည္းျပီးရင္ မုန္႔ဟင္းခါး ဟင္းရည္က်ဲ ရပါျပီ။
ဟင္းရည္ျပီးတာနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပဲသီး၊ နံနံပင္၊ သံပုရာသီးကို လီွးျပီး ျပင္ထားပါတယ္။ ဆန္ေလွာ္မႈန္႕၊ ပဲေၾကာ္၊ ငံျပာရည္ စတာေတြကုိလည္း အရံသင့္ျပင္ ထားပါတယ္။ အသုပ္ ၾကိဳက္တတ္တဲ့ သူအတြက္ မုန္႔ဖတ္ရယ္၊ ဆီခ်က္ခ်က္ထားတာရယ္၊ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ရယ္၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕၊ နံနံပင္၊ ပဲသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး နဲ႔ ေနာက္ဆုံး နယ္လုိ႔ ေကာင္းယုံ မုန္႔ဟင္းရည္ ထည့္ျပီး နယ္ေပးပါတယ္။ အခ်ဥ္ၾကိဳက္ရင္ သံပုရာရည္ညစ္ထည့္ေပါ့။ အေပါ့အငန္ စိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီ ဆုိရင္ ပဲေၾကာ္ထည့္ျပီး စားလုိ႔ရပါျပီ။ အသုပ္မၾကိဳက္တဲ့ သူေတြကေတာ့့ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္၊ ဟင္းရည္က်ဲ မ်ားမ်ားဆမ္းျပီး ဆန္ေလွာ္မႈန္႔၊ နံနံပင္၊ ပဲသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ အခ်ဥ္ညစ္ျပီး စားလုိ႔ရပါတယ္။

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: